fbpx

Инвестициите в недвижими имоти са едни от най-надеждните по време на рецесия.

Пандемията от COVID-19 оказва влияние върху световната икономика и неизбежно и върху пазара на недвижими имоти по цял свят. Дoбpaтa нoвинa e, чe пpoгнoзитe зa ceĸтopа на недвижимите имоти ca oптимиcтични. Банките продължават да одобряват ипотечни кредити, службите работят, нотариусите изповядват сделки, строителството продължава.

Точно в този момент е много важно да се планира в перспектива и да се реши как да се инвестира най-правилно и с възможно най-малък риск. Рецесията не означава, че всички инвестиции трябва да бъдат задържани, а по-скоро, че някои индустрии и компании са по-безопасни от други.

Финансовата криза от 2008 г. успя да образова, както строителните предприемачи, така и купувачите на имоти. Инвеститорите и строителите, които продължиха да осъществяват добри проекти с качествено изпълнение и вложени материали, и сега ще успеят да се справят със ситуацията.

Кризата няма да продължи вечно, като в същото време възможностите за инвестиции няма да са постоянни. Въпреки че голямата рецесия може да доведе до сериозни загуби за много отрасли, недвижимите имоти не са сред тежко засегнатите.

Тези, които искат да съхранят капитала си, могат да се насочат към сигурната и доходоносна в дългосрочен план инвестиция - покупката на недвижим имот. Ако купувачите решат да закупят апартамент във фаза преди започване на строителството или в неговото начало, повторната препродажбата на жилището би генерирала печалба дори и само година по-късно. Инвестиционната покупка с цел отдаване под наем е друг сигурен вариант за генериране на постоянен месечен доход на собствениците. Пряката собственост върху имота дава сигурност и спокойствие за наемодателите, че могат да се защитят срещу инфлацията и промяната на лихвите, като имат контрол върху цените на наемите.

Не бива да се пренебрегват в никакъв случай и купувачите на жилища, търсещи собствен дом за себе си и семействата си. Това е екзистенциално наложена покупка и необходимостта от жилище дори се обостря по време на предполагаема криза - тя носи повече спокойствие и сигурност от живота под наем. Дори по време на рецесия хората се нуждаят от място, където да живеят, от работа и предоставяне на услуги, така че пазарът на недвижими имоти, винаги ще съществува.

Покупката на апартамент в някои случаи се налага да се осъществи и с помощта на ипотечен кредит. Купувачите на жилища, които възнамеряват да финансират покупката си по този начин, могат да бъдат спокойни. В България банковата система е стабилна, а и централната банка предприема редица регулаторни мерки, с които да осигури допълнителна ликвидност на търговските банки. През 2019 г. българските банки преминаха успешно стрес тестовете на ЕЦБ. България е държава, която функционира в условия на Валутен борд, което налага като задължително условие, българските банки да са добре капитализирани и устойчиви на външни шокове чрез заделянето на значителни резерви, които да им помогнат и в най-негативните сценарии. Банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви. Това дава възможност на банките да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19. Това увери управителят на Българска Народна Банка Димитър Радев.

Всички тези условия и изисквания към банките предполагат възможността им да продължават нормалната си дейност и да не прилагат драстични промени в нивата на лихвените проценти. Някои от банките вече реагират на създалата се ситуация, като дават възможности за облекчения по кредити като предоговаряне на условия, както и по-гъвкави погасителни планове. Това допълнително ще гарантира и закупуването на имотите с банков кредит.

Много е важно имотът, който се купува да бъде с перспектива за повишаване на цената в бъдеще. Разумно е да се купуват апартаменти, които са в жилищни райони с атрактивна локация, с добри транспортни връзки и в близост до големи търговски центрове. Именно такава възможност предоставя инвеститорът Явор АД на своите клиенти с проекта си ФЕМИЛИ ГАРДЪН. Комплексът предлага апартаменти на изгодни цени, в широкия център на град Варна, с голям парк без достъп на автомобили.

Строителството на другите два проекта на Явор АД – сграда МЛАДОСТ и комплекс АЗИМУТ продължава без прекъсване и по план. Инвеститорът разчита на собствени средства за построяването на обектите си, така че клиентите на Явор АД могат да бъдат сигурни, че строителството ще бъде завършено. В предварителния финансов план на ФЕМИЛИ ГАРДЪН е заложено строежът да бъде осъществен при предварителна продажба на 30% от апартаментите, като към настоящия момент са продадени 90%.

Желаещите да закупят жилище могат спокойно да предприемат следващите стъпки за осъществяване на тази идея, независимо дали става въпрос за покупка с цел инвестиция или за дом за семейството, със собствено финансиране или с помощта на банков кредит. Съществено в случая е да се заложи на сериозен и сигурен инвеститор в строителството, доказал се в годините, който успешно би реализирал проектите си дори и в трудни времена.

Информация за комплекс ФЕМИЛИ ГАРДЪН и проектите на Явор АД може да получите на телефони 0877 63 20 20; 0877 61 20 20; 0884 80 88 55, на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в сайта на компанията https://yavorad.com

1238
ПРОДАДЕНИ АПАРТАМЕНТИ
18
ГОДИНИ ИНВЕСТИЦИИ
126200
РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ